sábado, 19 de mayo de 2018

Les plantes


Com sabem que el pes de l'arbre prové (  si més no, la gran majoria) del co2 del l'aire?

- Sense Co2 no hi ha abre, no hi ha pes..si no tinc el c02 no vaig a poder fer la estructura d'una planta. Podem saber-ho perquè no estarà fent la fotosintesis.. Co2+H2o+sals+Hidrats de carboni+o2(El exogen s'en va) +proteïnes..

Reproducció de les plantes:
- Asexual
- Sexual

Anem a centrar-nos en la sexual, les plantes son hermafrodites. Les plantes busquen de algú que les fecunde. Quan parlem de reproducció sexual, estem parlant de pol·linització. la pol·linització pot ser o bé per: Animals, insectes o l'aire. Per atraure als animals i que estos aquest la polinitzen utilitzen unes estrategies com per exemple les flors que tenen colors vius i intensos per a que el insectes propicien la polinització.

La fecundació de una planta és de la seguent forma:
Resultado de imaxes para pol.linització
Antera, pol·len,estigma, estil, ovaris, òvul, òvul fecundat i fruit.

Podem fecundar com he comentat anteriorment:
- L'aire
- Els insectes
- Els animals

Com a curiositat el pol·len  pot fecundar una altra especie, per aixo hi han tantes flors


Estretegies que tenen les plantes pera reproduir-se i distribuir les seues llavors

- Unes cauen com si tinguessin un paracaigudes:
Imaxe relacionada

- Altres agarran-se als animals ( agarrapuntxes)
Imaxe relacionada
Els cocos i les  podem surar i desplazar-se a altres llocs i impedir que el depredadors es mengen les llavors.
Imaxe relacionada

Curiositat

Perquè el platan no te llavors?
Imaxe relacionada


Resposta:






Ací teniu un breu resum de idees principals que hem tractat en aquest post:

1. Fotosistesis
2. Reproducció- sexual
3. Pol.linització
4. Germinació d'una nova planta







sábado, 12 de mayo de 2018

Com van els experiments?



Hui han passat dos dies i ja es pot observar que en la lletuga que hem decidit no regar, esta dèbil i no té pinta de durar molt, mentre que l'altra està bastant bé. D'altra banda les lentilles, una està normal i ja comença a germinar i l'altra sembla que també.

A l'entrada anterior no vaig comentar un tercer experiment i consta d'humitejar una baieta i ficar-la dins d'una funda de plàstic, li realitzem amb les grapes com uns carrils i en cada un, posem una llegum.

Aquesta foto és del primer dia





Llegums que hem utilitzat:

- Arròs

- Cigrons

- Llenties

- Soja

- fesols

De moment no s'aprecia cap avanç. Encara que l'arròs podem veure clarament que es comença a podrir.



Experiment


Imaxe relacionada


La pràctica que realitzarem hui, anem a endevinar que coses necessiten les plantes per créixer.
El que necessiten és:

- Llum
- Aigua
- Aire

Anem a realitzar dos experiments. En un plantarem dues fulles de lletuga i un ho anem a regar i l'altre no. Ja veurem que és el que passa! Creieu que creixerà o que pel contrari morirà ?. En el segon experiment plantarem lentilles. Però, un dels pots no rebrà llum i l'altre si. Que li passa a una planta si no li dóna la llum, però si la regues ?. Doncs tots aquests dubtes, les resoldrem el proper dia de classe, que serà quan vegem el progrés.

Com fer el expriment:


Vídeo de com plantar les lentilles:





Fins el dia 18 mirarem que ha passat en una o en l'altra.




Funcions dels éssers vius



Este curt ens fa reflexionar sobre la discapacitat i les idees prejutjades al respecte. En el curt el xiquet rebutja al gosset per la seua carència, però aviat s'adona que això no representa un handicap per a ell, ja que gaudeix de la vida corrent i jugant, tot el contrari al que li passa a ell, que està enfadat i no vol sortir de casa. L'actitud que s'observa en el gosset serà la clau que l'ajudarà a "canviar la seva mirada" per una més positiva.

El curt tracta temes d'acceptació, perquè qui no es vol tal com és, amb les seues virtuts i els seus defectes, tampoc podrà acceptar els altres. La ira o la tristesa que pot arribar a sentir el nen en el curt són fases habituals del dol cap a l'acceptació d'una discapacidad.La acceptació és una forma de creixement personal, per transformar la nostra vida.




 Les característiques pròpies dels éssers vius. És a dir, el que tenim en comú els éssers vius: naixem, creixem, ens relacionem, ens reproduïm i morim.

Les funcions vitals són:

Nutrició

Aporta les substancies que el cos necessita per créixer i desenvolupar-se. Els sistemes que duen a terme aquesta funció són:

- El Sistema digestiu,repiratori,excretor i circulatori

Relació

Consisteix a captar estímuls de l'exterior i aportar les respostes adequades.
En aquesta funció, hi intervenen:

- El  sistema nerviós i l'aparell locomotor

 Reproducció

Permet assegurar la continuïtat de l´especie mitjançant la formació de nous éssers humans.

En aquesta funció, hi intervé:
- El sistema reproductor.

martes, 8 de mayo de 2018

Dia del llibre

tracta de dir que amb l'esforc, va creixent i el que no... va menguant.




hui hem comentat una pràctica que ens vam portar l'altre dia per fer-li a un nen petit. Tracta de donar-li el full que veieu a dalt amb divesos dibuixos i el xiquet el que ha de fer és pintar els que ell creu que són éssers vius i dir per què ho són.
Alguns d'aquests nens han considerat que el cotxe o el peluix eren éssers vius, possiblement sigui perquè en les pel·lícules o dibuixos aquests personatges solen tenir vida. Hem d'explicar-los que un ésser viu és aquell que es reprodueix, relaciona, respirin ... i que tant el peluix com el cotxe no ho fan.

Dia del llibre

  •  2 d'abril dia internacional del llibre infantil
  • 22 dia internacional de la terra
  • 23 dia internacional del llibre

Resultado de imagen de 365 experimentos y otras ideas para crear y jugar
Títol
365 experimentos y otras ideas para crear y jugar

Autor
Susaeta

Editorial
susaeta

Discripcio/ ressenya
Un libro pensado para que los niños y jóvenes desarrollen su curiosidad y creatividad. Para que su interés por el mundo que nos rodea y su sentido de la observación crezca junto con ellos, día a día. Con actividades para todo un año e invitaciones a que sigan investigando más allá, ya sea en libros especializados o por Internet.

Audència
9 a 12

Punts fort
Que les activitats esta ordenades per mesos y dies. ja que tenim una activitat per cada dia de l'any. També ens agrada molt que explicat paso per paso, totel les activitats.

Punts febles
Els punts febles pensem que uno d'ells es que si volem fer una activitat amb un xiquet de 3 anys tendriem que adaptarla

El recomanem/ no el recomanem per..
Ho recomanem perqué pensem que es un llibre que deuriem de trindre tots el xiquets, ja que amb este llibre t'asegures una vesprada entretenida i divertida, fent experiments i sobretot aprenen.





domingo, 6 de mayo de 2018

Mr Potato


“Una escuela debe ser un lugar para todos los niños, no basada en la idea de que todos son iguales, sino que todos son diferentes”      
 Loris Malaguzzi     



Com futura docent pense que hem de lluitar perquè els nens veuen amb mes normalitat que tots som diferents i que això ens fa especials. Si comences des de primer cicle d'infantil a treballar amb ells i normalitzar que hi ha diferents malalties, discapacitats, ètnies ... Però, el més important no és només sensibilitzar a l'alumnat, les famílies han d'estar informades i participar en tot moment, per a això hem de sensibilitzar tant l'alumnat com a les famílies.


Per què a les families? perquè tots els preconceptes i prejudicis que tenen els nens ja es duen tant de l'àmbit social com del familiar ja que en l'àmbit familiar a on es creen els primers apegos. És a dir, que en ser els seus referents i guies el que ells veuen a casa, l'apliquen a l'aula. Per això és molt important treballar amb els alumnes i famílies.





Mr Potato

Als nens els encanta veure i experimentar com funciona la ciència. I realitzar petits experiments casolans amb ells és una estupenda manera que aprenguin de forma pràctica i divertida (la millor manera d'aprendre per a ells)

El primer experiment que us proposem és preparar un ninot amb cap d gespa. Mai havíeu sentit parlar d'ell? Es tracta de muntar un ninot amb llavors dins per veure com creix l'herba.

És una forma original i divertida d'anar comprovant com es formen les plantes. I els ajuda a entendre el ritme de creixement i que hem de tenir paciència

materials

  1. Una mitja 
  2. terra
  3. Llavors de gespa o escaiola
  4. Fil o gomes petites
  5. Goma eva o material per decorar (ulls, boca)



preparació

- Agafem una mitjana mitjó i la omplim posant les llavors al fons de tot (el que serà el cap) i després anem omplint amb serradures o terra.



- Li donem forma segons el ninot que vulguem, el tanquem per sota amb una gometa i retallem la tela que sobre.

- Decorem al gust

- Regar el cap cada matí i cada nit fins que surtin les plantetes (sense passar-nos amb l'aigua).























viernes, 4 de mayo de 2018

Éssers vius







En veure aquest curt el primer que pense és que cada vegada està mes industrialitzat el que mengem, que en certa forma fa que aquest aliment perda la qualitat i ja no sigua tan saborós. Per que al final, sempre el que és fa amb amor, sempre va saber 3.000 vegades millor ,que una cosa que esta fet per una màquina.



Éssers vius

La diversitat biològica és la varietat de formes de vida i d'adaptacions dels organismes a l'ambient que trobem a la biosfera. Se sol anomenar també biodiversitat i constitueix la gran riquesa de la vida del planeta. Els organismes que han habitat la Terra des de l'aparició de la vida fins a l'actualitat han estat molt variats. Els Éssers vius han anat evolucionant contínuament, formant Noves espècies alhora que altres anaven extingint-se...

Origen de la vida a la terra?

Un cientific rus que ho va explicar molt bé, si tenim terra, aigua i una temperatura mitjanament alta i es produieix una descàrrega elèctrica ( trons) es pot originar un caldo primordial on es creen les primeres bactèries, despues pluriceluras... Cada vegada aquests éssers es fan més grans.

Ací vos deixe més informació perquè ho entengueu millor:


Quan es va formar el planeta terra, van tindre que passar uns anys per a què es formara la primera vida. Uns tres mil millons d'anys aproximadament.

A.1 Què és un ésser viu?

Els éssers vius es defineixen com tots aquells que:

• Naixen

• S'alimenten

• Creixen

• Respiren

• S'adapten

• Es reprodueixen

• S'organitzen

• Moren
Per tant una seta, una espoja de mar o una flor són éssers vius. Ací com l'ésser viu més petit que conec és el poll, la unitat bàsica per la qual estan formats els éssers vius són les cèl·lules i les funcions dels éssers vius són: nutrició, reproducció i relació.


Si voleu saber el que entenen per ser viu els nens, només heu de fer-los aquesta activitat! es tracta que han de pintar el que ells creuen que és un ésser viu i dir el perquè, serà molt interessant saber que responen






FI

Hui és l'últim dia de classe i l'última entrada d'aquest bloc, per això vull dedicar aquesta entra, a una reflexió sobre aquesta...