domingo, 29 de abril de 2018

Repàs de la matèria


Hui hem fet un simulacre d'examen i algunes de les preguntes són:


1.Pes de l'aire: L'aire pesa?



2. Diferents densitats

Aprendrem sobre les densitats amb aquest experiment, els líquids utilitzats tenen una densitat diferent als altres i el líquid més dens es queda a baix i el menys dens dalt. Per exemple la mel seria el mes dens i l'alcohol el menys dens. Perquè ho veieu mes clar vos deixe el vídeo de l'experiment:





3. Separar diferents elements



4. Massa (kg) Pes (N)

Massa i pes no significa el mateix, quan diem que pesem 60kl en realitat del que estem parlant és de la nostra massa, no del pes. Ja que quan parlem de pes del que estem parlant realment és de Newtons.

Per exemple un astronauta a la terra i a la lluna tindria la mateixa massa. És a dir , la seua massa serà de 60kl a la terra i en la lluna. Ara si parlem del pes, aquest si que varia, ja que el pes a la terra seria diferent, ja que la gravetat dels dos planetes és diferent, ja quan parlem de pes estem parlant de la força amb què el que planeta atrau els cossos cap la seva superfície.



5. Canvi de estat de la materia

Una activitat perquè els xiquets aprenguen sobre els canvis d'estat de l'aigua, seria aquesta que vos deixe en el següent vídeo:






sábado, 28 de abril de 2018

El pot de la vida





Al veure aquest vídeo t'adones que tot el que es comenta en tan real i té tanta raó. Hem de deixar de donar-li importància a les coses que no en tenen. És a dir, a la sorra de les nostres vides, hem de donar-li importància a les pilotes de golf, que representen la família, els amics .. Perquè si perdem el temps en donar-li importància a la sorra, al final no tindrem temps per al que realment importa, posa les teves prioritats per davant, perquè al cap ia la fi la resta és només sorra.


Hui en classe hem estat parlant de els sòlids quan s'escalfen es dilaten  i quan  es refreden es contrauen. A la variació en les dimensions d'un sòlid causada per escalfament (es dilata) o refredament (es contrau) s'anomena Dilatació tèrmica. Com per exemple de le juntes de dilatació que quan puja la temperatura és dilata i puja el volum,passa el mateix amb la bola que passa per un aro i quan la caldes ja no cap.


Qué el gas podem comprimirlo i podem fer-lo líquid i sòlid. Si ho fem líquid estariem parlant de la condensació i si ho fem sòlid parlem de deposició.

En resum 'un mateix objecte o substància pot variar el seu volum, per un canvi de temperatura o de pressió. Els sòlid i líquid es dilata. Al camviar la tempetura i al augmentar-la el gasos és comprimisen.



Què és el pes i com es mesura?

El pes és la força que la gravetat exerceix sobre una massa, i és mesurat amb un dinamòmetre, es mesura en newtons. El pes varia d'acord amb la latitud i l'altitud, la massa, en canvi, és comptant, ja que no depèn de factors externs com és la força gravitacional.

El peso de un determinado cuerpo se calcula a partir de la multiplicación entre la masa y la aceleración de la gravedad.

La llei de hooke:
Resultado de imagen de la ley de hooke


Aquesta llei afirma que la deformació elàstica que pateix un cos és proporcional a la força que produeix tal deformació, sempre que no se sobrepassi el límit d'elasticitat.

Esta molt bé però es quedem en la llei de la Gravetat. La graverat es la força de atracción entre dos objectes. Te que vore en la distància y la massa. Però la massa dels planetes no es la mateixa. Quan més gran més força fa.



Resultado de imagen de jupiter gif




Com a curiositat Júpiter és un gegantesc món gasós, té una massa enorme, però no una superfície sòlida. Té una gravetat de 24.8 m / s2. És a dir, gairebé el triple que la de la terra.


La matèria







La matèria es forma per tot. Des de la roba que Duem, l'aire que respirem, les plantes, les cases, les carreteres, els vehicles, els boscos .. Tot és matèria, i per tant les característiques de la matèria són les característiques dels Objectes que conformen l'univers i la vida humana.

La matèria té una sèrie de característiques:
·         Color
·         Olor
·         Gust
·         Textura
·         Temperatura
·         Duresa
·         Elasticitat
·         Densitat

Però, Totes elles no és podin mesurar. Es pot mesurar:
  • Densitat
  • Temperatura
  • Duresa
  • Elasticitat


Les característiques de qualsevol tipus de matèria són aquelles que descriuen com els objectes es senten, es veuen, es fan olor, s'assaboreixen .... Però hi ha altres característiques, les anomenades característiques físiques de la matèria, entre les quals s'inclouen:

La massa
És una característica general de la matèria que ens indica la quantitat de matèria que té un objecte. En altres paraules, la quantitat de coses que hi ha. No convé confondre la massa amb el pes.


Per entendre-ho millor, suposem que abans de fer la reacció pesava 1kl, però al barrejar el vinagre (que és un àcid) amb el bicarbonat de sodi (que és un base), reaccionen i es transformen en aigua, acetat de sodi (una sal) i diòxid de carboni (un gas). Seguim tenint la mateixa massa, ja que les partícules no han desaparegut,  però si no posàrem el globo el pes del gas passaria totalment desapercebut.


El pes:
Ja hem dit que el pes no és equiparable a la massa, però sí que podem dir que tots els objectes tenen pes perquè també tenen massa, encara que per poder mesurar aquesta característica necessita determinar per la força de la gravetat, mentre que la massa no la necessita. Tècnicament parlant, ja que la gravetat és una força que atrau els cossos, podem dir que el pes també és una força.


Imagen relacionada

Un astronauta en la terra té una massa de 120kg te un pes de 1200N. En la lluna té una massa de 120kl y un pes de 200N. En la terra hi ha més gravetat per tant el seu pes serà major que en la lluna.
Quant més gran és el planeta més gran el la força que fa fins al centre, per tant major serà el pes (Newtons).

ací vos deixe una página per si teniu curiositat del pes que teniu en cada planeta:

http://www.traducimos.cl/planet/


El volum: 
El volum es descriu com l'espai ocupat per la matèria. Per al cas dels sòlids, si la seua estructura és regular, pot mesurar-se. Però si és irregular, el millor mètode per determinar el volum d'un sòlid és submergir-lo en un líquid i determinar l'augment de volum.

Perquè ho entengueu millor ací teniu un vídeo on ens eplixa el Principi de Arquimides:





Experiment:

1. Arruga un dels fulls, i després pren una a cada mà.
2. Alça les mans a la mateixa alçada i deixa anar les dues fulles al mateix temps.
Què passa?

l'explicació

El full arrugada cau més ràpid que l'altra. L'aire s'oposa al moviment: les partícules invisibles que el constituent, que són molècules de gas, Chocano contra els Objectes en moviment. Aquests xocs provoquen la resistència de l'aire al moviment dels fulls de paper.

Com més gran sigui la superfície de l'Objecte en contacte amb l'aire, super frec amb l'aire es més Important: això explica per què el full que no s'arronsa TROBA més resistència i sumi Caiguda es més lenta.

la aplicació

Els paracaigudistes que Salten primer, retarden sumi Caiguda Obrint braços i cames per oferia una resistència major a l'aire, mentre que els últims roden en cercles per caure més ràpid. Així pots trobar per "ballar" junts al cel. La resistència de l'aire frena tots els desplaçaments.

En els jocs olímpics de Mèxic, l'any 1968, nombrosos rècords d'atletisme fuerón batuts: en efecte, a l'altura d'aquesta ciutat (2.259 m) hi ha menys aire i frena menys als esportistes.

efecte de la empenta, hi ha aire i com la bola de paper ocupa menys aire de la superficie cau antes, pero pessen lo mateix. aparentment dona la sensasio que la bola pensa mes, per la força de la empenta.









lunes, 16 de abril de 2018

Dia de la dona






Durant segles, desenes de ments brillants de dones van ser silenciades per la seua condició de gènere. No obstant això, molts de les grans recerques de la ciència van ser i són obra d'elles.

Malauradamentque la discriminació de la dona va fer estralls en tots els àmbits, socials, polítics, personals... Un dels camps més discriminatoris han sigut a la ciència. Lamentablement, darrere d'aquesta s'ha marginat, burlat, ignorat i ocultat a centenars de dones.

Les ments masculines, tradicionalment, es van portar els mèrits de grans recerques i van signar els grans assoliments de l'evolució científica i tecnològica (així com les de qualsevol àmbit). Resulta sorprenent descobrir la quantitat de dones que han tingut de suportar, des de l'ombra, el reconeixement del seu treball robat o expropiat per un home.

Per fortuna, cada vegada s'està fent més força per visibilizar el paper que exerceix el sexe femení en la ciència. No obstant això, encara hui les dones científiques tenen dificultats per veure el seu treball reconegut de manera equitativa pel que fa als seus col·legues homes. Un d'aquests exemples és el sostre de cristall: la ciència es realitza, majoritàriament, per dones, si ben els llocs de responsabilitat estan ocupats, en la seva majoria, encara per homes.

L'11 de febrer és per això el dia Internacional de les dones i nens en la ciència. Va ser l'any 2015 quan l'Assemblea General de les Nacions Unides va decidir proclamar aquesta data en reconeixement al paper clau que el gènere femení exerceix en la comunitat científica i la tecnologia.

Gràcies a la lluita incansable de les nostres avantpassades, podem gaudir de drets fonamentals com la contribució en la vida pública o l'accés a un ensenyament just, però la realitat és que la igualtat encara segueix sent un repte a aconseguir. En ple segle XXI, les lleis discriminatòries contra les dones encara persisteixen en tots els racons del món.


Imagen relacionada





pràctica volum:

La classe: com que el sòl està fet de manisses quadrades, hem mesurat una manisa i l'hem multiplicat per la quantitat de manises des d'un costat a l'altre de l'aula i des de davant al darrere, finalment, hem mesurat des del sòl fins al sostre: (0.4m x 28 baldoses) x (0.4cm x 20 baldoses) x 2.83m = 253568m3 = 253568l 
El brick de llet: ample x llarg x alt= 9.5cm x 6.4cm x 16.5cm= 1003.2cm3 = 1,3dm3 = 1.3l 
Resultado de imagen de carton de leche gif

El cub d’escuma: 14.5cm x 14.5cm x 14.5cm = 3048.625cm3 = 3.05l
El cub de suro: 16.5cm x 17cm x 15cm= 4207.5cm3 = 4.2l
Els recipients 1, 2, 3, 4, 5 i 6 :

  • 1: 3ml 
  • 2: 23.5 x π x 1.52 = 166ml 
  • 3: els gots de tubo solen ser de 220ml. 
  • 4: 300ml (s'ha comprovat plenant-lo fins a dalt i abocant-ho al recipient 6, que té les mesures amb ml. 
  • 5: 14.5 x π x 5.52 = 1.4l 
  • 6: 18 x π x 6.52 =2.4

martes, 10 de abril de 2018

DIA 1 DE MARÇ

Abans de començar a llegir us convide a veure aquest vídeo, que et convida a descobrir la natura.



Anem a fer una activitat, anomenada el joc de kim. Es tracta de mirar la imatge Durant 30 segons i després sense mirar escriure tots els elements recordes. Va prova! 


Imagen relacionada
¿Quants has recordat?



La matèria té diferents estats d'agregació:


1.Sòlid

2. Líquid

3. Gasós
4. Plasma




5. Condensat de Bose-Einstein


Partint d'aquesta hipòtesi, procedirem a realitzar un experient:


Materials:

- Una botella d'aigua buida
- Un globus
- Un embut
- Dos cullerades de bicarbonat
- 20cl de vinagre 
- Bàscula de cuina.


Procediment:










FI

Hui és l'últim dia de classe i l'última entrada d'aquest bloc, per això vull dedicar aquesta entra, a una reflexió sobre aquesta...